W jaki sposób są skonstruowane windy gastronomiczne?
Windy gastronomiczne to niezwykle praktyczne urządzenia odgrywające istotną rolę w obiektach takich jak restauracje czy szpitale. Wyróżnia je wiele zalet, które powodują, że z dnia na dzień zyskują coraz większą liczbę zwolenników. Ich funkcje sprawiają bowiem, że w wielu sytuacjach okazują się niezastąpione. Co jednak warto wiedzieć na temat ich budowy? Jakie zalety je wyróżniają? Odpowiadamy!
Jak zbudowane są windy gastronomiczne?
Windy gastronomiczne skonstruowane są w taki sposób, aby możliwe było z ich pomocą bezproblemowe przetransportowanie gotowych dań. W przypadku wielu wind można podzielić je na dolną oraz górną część. Pierwsza składa się z drzwi uchylnych na poziomie podłogi, co ułatwia załadunek i rozładunek, natomiast druga zazwyczaj wyposażona zostaje w drzwi gilotynowe. Dzięki temu możliwe jest nie tylko przewożenie między piętrami jedzenia, lecz także brudnych naczyń, ponieważ mogą być one oddzielone od gotowych potraw.
Opisywane windy z reguły są wyposażone we wciągarki, które mają koła cierne z linami. Musisz jednak przy tym pamiętać, że w przypadku, gdy konieczne jest, aby winda miała udźwig większy niż 100 kg, trzeba zastosować inną wciągarkę — tę z kołami łańcuchowymi. Należy podkreślić, że na rynku dostępne są zarówno niewielkie, solidne kabiny, jak i większe windy towarowe, które sprawdzą się w miejscach, gdzie konieczne okazuje się transportowanie między piętrami większej ilości jedzenia lub innych rzeczy.
Jakie zalety mają windy gastronomiczne?
Windy gastronomiczne mają wiele zalet, które przekładają się na efektywność i wygodę pracy w różnych obiektach. Przede wszystkim umożliwiają szybki i bezpieczny transport ładunków, takich jak jedzenie czy lekarstwa, bez konieczności noszenia ich po schodach. Dzięki temu personel może skupić się na swoich głównych obowiązkach, a także uniknąć potencjalnych wypadków związanych z przenoszeniem określonych rzeczy. W przypadku obiektów gastronomicznych zakup windy, może usprawnić proces obsługiwania gości, co bez wątpienia zostanie przez nich zauważone i docenione.
Ponadto niektóre windy gastronomiczne są wyposażone we wcześniej wspomniane specjalne systemy odseparowania gotowych dań od brudnych naczyń. To rozwiązanie sprawia, że praca w kuchni czy stołówce jest bardziej higieniczna, a przy tym efektywna i sprawna. Stawiając na windy od renomowanych firm takich jak As-Lift, możesz również liczyć na to, że wybrane modele będą wyróżniać się solidnością oraz trwałością, co przełoży się na ich długotrwałe użytkowanie i niższe koszty eksploatacji. Pamiętaj, aby stawiać wyłącznie na solidne konstrukcje, szczególnie jeżeli planujesz przewożenie cięższych produktów.
Gdzie zwykle są wykorzystywane windy gastronomiczne?
Windy gastronomiczne znajdują zastosowanie przede wszystkim w restauracjach i stołówkach, gdzie są niezbędne do sprawnego transportu posiłków między piętrami czy pomieszczeniami. Jednak ich zastosowanie nie ogranicza się tylko do tego rodzaju obiektów. Windy towarowe są też wykorzystywane w szpitalach, gdzie służą do przewożenia lekarstw, sprzętu medycznego czy posiłków dla pacjentów. Ich zastosowanie jest szczególnie istotne w placówkach, gdzie codziennie w ręce wielu pacjentów muszą trafić ciepłe posiłki. Coraz częściej opisywane rozwiązania są stosowane również w przedszkolach czy szkołach, gdzie podaje się jedzenie.
Inne miejsca, w których można spotkać windy gastronomiczne, to biblioteki oraz hotele. W bibliotekach windy te ułatwiają transport książek i innych materiałów między piętrami, co znacznie przyspiesza pracę bibliotekarzy. W hotelach natomiast windy gastronomiczne mogą być wykorzystywane do przewożenia posiłków do pokoi gości, co zwiększa komfort pobytu, a co za tym idzie, wpływa na renomę danego miejsca.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana