Na jakich zasadach działają indukcyjne płyty grzewcze?
Płyta grzewcza to nieodłączne urządzenie każdej kuchni. Najczęściej klienci decydują się na sięgnięcie po płyty elektryczne, na co szczególnie dużą popularnością cieszą się obecnie płyty indukcyjne. Wynika to z faktu, że są znacznie bezpieczniejsze i oszczędne w użytkowaniu. W artykule dokładniej przyglądamy się płytom indukcyjnym i tłumaczymy, jakie są ich największe zalety oraz na czym polega ich działanie.
Zalety płyt indukcyjnych
Nasz artykuł rozpoczniemy od przedstawienia najważniejszych zalet korzystania z płyt indukcyjnych. Płyty indukcyjne są wybierane przez klientów przede wszystkim ze względu na znacznie bezpieczniejsze i bardziej ekonomiczne w użytkowaniu. Sposób działania płyty indukcyjnej sprawia, że urządzenie jest w stanie w pełni wykorzystać pobieraną energię. Koszty użytkowania są wyraźnie niższe od kosztów stosowania innych rodzajów elektrycznych płyt kuchennych takich jak płyt ceramicznych i płyt żeliwnych. Po włączeniu palnika w płycie indukcyjnej pozostaje on zimny aż do momentu postawienia na nim garnka, co nie tylko zwiększa bezpieczeństwo korzystania z płyty, ale również sprawia, że w trakcie pracy, płyta indukcyjna nie marnuje pobieranej energii. Dodatkowo płyty indukcyjne mają zabezpieczenia przed włączeniem ich przez dzieci oraz przed poparzeniami. Szklana powierzchnia płyty indukcyjnej obok palników się po prostu nie nagrzewa.
Więcej na temat płyt indukcyjnych opowiedział nam nasz rozmówca, doradca klientów ze sklepu online Agddesign.pl, w którym można kupić bardzo dużo rodzajów kuchennych urządzeń AGD, także sprzęt klasy Premium:
Ważną zaletą płyt indukcyjnych jest szybkość gotowania. Płyta indukcyjna bardzo szybko się nagrzewa i oddaje wytworzone ciepło do ustawionego na niej garnka lub patelni. Tego typu płyty kuchenne są też łatwe do utrzymania w czystości. Do usunięcia znajdujących się na nich zabrudzeń wystarczy tylko miękka szmatka i płyn do mycia szkła.
Na czym polega działanie płyt indukcyjnych?
Płyty indukcyjne działają z wykorzystaniem indukcji elektromagnetycznej. Wewnątrz płyty indukcyjnej znajduje się cewka indukcyjna, która wchodzi w pole magnetyczne z ferromagnetycznym dnem garnka.
Po włączeniu palnika na płycie indukcyjnej i ustawieniu na polu odpowiedniego garnka lub patelni zaczyna się pod nimi wytwarzać pole magnetyczne, a w samym pojemniku tworzą się prądy wirowe. Dzięki temu szybko naczynie się rozgrzewa przekazując temperaturę do wnętrza. Reszta płyty indukcyjnej pozostaje zimna, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko oparzenia się.
Co ważne, żeby móc korzystać z płyty indukcyjnej, konieczne jest posiadanie odpowiednich naczyń. Muszą mieć one odpowiednie dno i być wykonane z metalu ferromagnetycznego. Tylko wtedy płyta indukcyjna będzie mogła wytworzyć w naczyniu pole magnetyczne. Na szczęście obecnie większość sprzedawanych patelni i garnków jest dostosowana do indukcji.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana